Judit og Leopold Steinsapir tilbragte sine liv dels i Rajgrod og dels i Kristiania.
I dag finnes det få spor etter dem, både i Polen og i Norge.
Leopold Steinsapir.
Det finnes ingen kjente bilder av Judit.
Leopold Steinsapir ble født i 1869, hans kommende kone Judit kom til verden seks år senere. De vokste begge opp i Rajgrod, en landsby med idyllisk beliggenhet ved Rajgrodzkie-sjøen, som i århundrer hadde ligget i grenselandet mellom skiftende riker. Fra 1871 lå Rajgrod i Russland, med Tyskland på den andre siden av grensen.
Rajgrodzkie-sjøen.
Foto: MHB-F.011109, Karmsund folkemuseum.
På Leopold og Judits tid hadde Rajgrod omkring 4000 innbyggere, hvorav ca 2800 var jøder. Landsbyen hadde to synagoger, en katolsk kirke, en skole, et postkontor og et offentlig administrativt kontor. Rajgrodzkie-sjøen var rik på fisk og ga arbeid til de fleste innbyggerne i Rajgrod, som fisket av innsjøens goder.
I det 21. århundre er det lite i Rajgrod som avslører landsbyens flerkulturelle fortid.
a) En av Rajgrods to synagoger.
b) Rajgrod i dag.
Foto: Jødisk Museum i Oslo.
I oppveksten så Leopold og Judit mange av sine naboer og kjente forlate Rajgrod for et nytt liv lenger vest. Mer enn tusen jøder emigrerte fra landsbyen i tiårene rundt århundreskiftet. Mens de fleste dro til landet på den andre siden av Atlanterhavet, var det også noen få som valgte seg Skandinavia.
Leopold Steinsapir og to unge menn med samme etternavn – sannsynligvis hans brødre eller fettere – var blant de første emigrantene fra Rajgrod som reiste til Norge.
Kart over Europa, 1905. Polens grenser ble endret flere ganger i løpet av Leopold og Judits levetid.
Leopold kom til Norge helt på slutten av det 19. århundre, mens landet var fortsatt i union med Sverige. Hovedstaden Kristiania hadde nesten en kvart million innbyggere og næringslivet i var i stor grad basert på industri. Det lille jødiske miljøet besto av omkring 350 personer, hvorav de fleste bodde i byens østlige kvartaler nær Akerselven.
Jernbanetorget, Kristiania, 1898.
Foto: Jødisk Museum i Oslo.
De andre Steinsapir-mennene fra Rajgrod åpnet butikker i Bergen og Kristiania, mens Leopold arbeidet som filleselger. Sønnene fikk andre stillinger; Rubin Robert var sjåfør, og Moritz og hans kone Fanny jobbet i tobakksindustrien, et vanlig yrke for jøder i hovedstaden.
Calmeyers gate, hvor flere jødiske innvandrere bodde og arbeidet.
Foto: Jødisk Museum i Oslo.
Judit, Leopold og deres etterkommere ble utslettet i Holocaust. Sammen med sønnene Rubin Robert og Moritz, svigerdatteren Fanny og det fem år gamle barnebarnet Arne Willy ble de deportert til Auschwitz. Ingen av dem kom tilbake.
I 2014 ble en steinskulptur satt opp i utkanten av Rajgrod, på stedet hvor den jødiske gravlunden hadde ligget. Inititivtakeren var Avi Tzur fra Israel, en av de mange som har sporet sine røtter tilbake til Steinsapir-slekten i Rajgrod. En knust Davidstjerne står som minnesmerke over de som ble utslettet av Holocaust – den påminner også om det jødiske livet som en gang var en del av Rajgrod.
Minnesmerke i Rajgrod.
Foto: Jødisk Museum i Oslo.