I over 30 år var familien Brandhändler en av verdens nordligste rabbinerfamilier. De satte et preg på menigheten som fortsatt er synlig i dag. Familiens yngste sønn, David, er i dag 102 år gammel. Han har fortalt levende om familiens liv i Trondheim:
David Brandhändler i sitt hjem i Chicago, 2016.
Foto: Stephen M. Levin.
«Året er 1896. Min far, en ung rabbiner på 24 år, med langt flammerødt skjegg, stiger av toget i Trondheim, Norge for å begynne eventyret som pioner – å organisere og lede en ny jødisk menighet bestående av omtrent ti familier.”
Trondheim 1906.
Davids far, Samuel Brandhändler, kom fra Brest (Brisk på jiddish), en polsk by i det daværende russiske riket, en by med over 30 000 jødiske innbyggere. Den jødiske befolkningen livnærte seg primært av lokal og internasjonal handel og jordbruk.
Brest. Foto fra Yefim Basins samling.
Brest hadde en lang tradisjon for jødiske religiøse studier. Den første yeshivaen i byen ble grunnlagt allerede på 1500-tallet, og Brests rabbinere var kjent for å være blant de fremste jødiske lærde.
Da Samuel fullførte sin rabbinerutdanning ble han tilbudt jobb som rabbiner i Trondheim. Han ble i praksis også lærer, kantor, kosher-slakter og mohel (rituell omskjæring).
I yeshivaene studerte menn Talmud, den såkalte muntlige loven.
Året etter Samuels ankomst kom også hans kone, Deborah, som var født i Rajgrod. I Trondheim ble de foreldre til en stor barneflokk – ni barn ble født i løpet av 15 år. Den yngste, David, ble født i 1913.
Samuel og Deborah Brandhändler med deres ni barn, 1914.
Jødisk Museum Trondheim.
På begynnelsen av 1900-tallet var Trondheim en by i endring, med stor befolkningsøkning og økonomisk utvikling. Byens jødiske befolkning var liten, omtrent 150 personer på begynnelsen av 1900-tallet. Det lille jødiske miljøet var opptatt av å beholde sin jødiske praksis og identitet. Brandhändler ledet menigheten gjennom tre årtier. I løpet av denne tiden vokste den jødiske befolkningen. En jødisk gravlund ble opprettet og menigheten gikk fra å møtes i beskjedne lokaler til å få sin egen synagoge i en stor og vakker ombygd jernbanestasjon i 1923.
a) Synagogen i St. Jørgensveita 7.
Foto: Naomi Bayer.
b) Innsiden av den beskjedne synagogen i St. Jørgensveita 7.
Foto: Jødisk Museum Trondheim.
c) Synagogen i Arkitekt Christies gate, som fortsatt brukes i dag.
Foto: Jødisk Museum Trondheim.
Etter hvert slo jøder seg ned i mindre urbane strøk, også nordover i landet. Brandhändler ble dermed rabbiner for jøder fra Ålesund i sør til Tromsø i nord. Å oppfylle jødiske religiøse bud så langt nord kunne by på utfordringer, for eksempel knyttet til midnattssolen! Brandhändlers pragmatiske løsning ble å standardisere tidspunktet for shabbatens begynnelse og slutt for jøder i nord – en praksis som fortsatt gjelder.
Pesach-måltid i Lofoten. Steder så langt nord som Hammerfest hadde jødiske innbyggere, og mange jødiske omførselshandlere reiste rundt i Nord-Norge.
Foto: Jødisk Museum Trondheim.
En annen utfordring var motstanden mot jødisk rituell slakting gjennom 1900-tallets første tre tiår. I 1927 ble shächting forbudt ved lov, hvilket gjorde det vanskelig for norske jøder å overholde kosher-reglene. Dette var en av grunnene til at rabbinerfamilien bestemte seg for å krysse Atlanterhavet mot et nytt hjemland.
Klipp fra Aftenposten, 1926.
De eldste barna, Filip og Sara Lea, emigrerte til USA i 1919, deretter Motel i 1921 og Elias og Jacob i 1925. Helt sist, i 1926, flyttet rabbineren og hans kone med de fire yngste barna til Chicago, en storby i vekst, med et blomstrende jødisk miljø.
a)
b) Takkebrev fra det jødiske miljøet i Kristiansund ved Brandhändlers avskjed.
Jødisk Museum Trondheim.
De ni barna ble boende i USA resten av sine liv. David har besøkt sin barndomsby ved flere anledninger, først i 1966. «Jeg husket ettermiddagsspaserturene jeg tok med min far på Shabbat, og gjenopplevde minner fra min barndom,» forteller han.
I 2005 feiret menigheten i Trondheim 100 år. David, hans kone Goldie og deres barn og barnebarn krysset Atlanterhavet, denne gang i motsatt retning, for å overvære feiringen av menigheten som familien hadde bidratt til å forme.
Hvis du blar deg litt ned på siden, kan du se video av David under feiringen.
David Brandhändler taler og synger velsignelsen shehechianu på 100-årsjubileet for menigheten i Trondheim.
Film: DMT Trondheim.